Bollnäs -En kulturstad i Hälsingebygd

Bollnäs är en tätort i Hälsingland, samt centralorten i Bollnäs kommun.  Folkmängden ligger på ungefär 12 842 invånare. Inom Bollnäs kommun finns orterna Arbrå, Hanebo, Rengsjö, Segesta och Undersvik. Staden har fem lågstadie och mellanstadieskolor, två högstadieskolor, tre gymnasieskolor, en yrkeshögskola samt en folkhögskola. I Bollnäs centrum finns större svenska kedjor som Åhléns, Intersport, Lindex, Waynes Coffe m.fl. Nära centrum finns järnvägsstationen, där du med X-tåget tar dig ner till Gävle på ungefär en timme. Heden är ett område som ligger beläget väster om centrum och här finns Bollnäs sjukhus, brand samt ambulansstation och ridskolan Bollnäs Ridsällskap. På Heden fanns tidigare ett av Sveriges största sjukhus specialiserat på psykvård. Ovanför ridskolan och Hedenområdet hittar du även Bollnäs travbana samt idrottsanläggningen Sävstaås IP.

Bollnäs historia

I centrala Bollnäs så finns det lämningar efter järnåldersbebyggelse på Onbacken, två husgrunder och ett flertal gravhögar. Kyrkan i Bollnäs är från 1300-talets början och området runt var länge obebyggt, vilket gjorde att kyrkan med sin prästgård och stallar länge var stod ensamt i dalgången. 1851 köpte den Svensk-amerikanska handelsmannen Georg Henric Collins ett större område alldeles intill kyrkan där han ville bygga upp ett samhälle. Första huset stod klart 1855 och på 1860-talet så började ett samhälle att växa fram, alltså Bollnäs stad började att ta form.

Sevärdheter och upplevelser i Bollnäs

I Bollnäs kretsar mycket kring idrott och då främst bandy och trav. Bollnäs Ridsällskap lockar även en hel dal barn och ungdomar att börja rida och klubben har haft lag i elitserien. Bollnäs bandy lockar ofta storpublik till sina hemmamatcher på Sävstaås IP och många ungdomar flyttar hit för att gå på bandygymnasiet som bedrivs här.

Kulturen är också stor i Bollnäs och då främst Musik, dans och hantverk som är några viktiga näringar och intressen i staden. Kulturhuset i Bollnäs arrangerar omkring 2-3 konserter eller evenemang med kända artister varje månad. Från maj-september varje år arrangeras större och mindre kulturevenemang. Efter att Bollnäs Jazz Club bildades 1981 så har staden också blivit lite av en huvudstad för Jazz i Sverige och har arrangerat många hundra konserter.

Är du istället intresserad av friluftsliv så finns här ett bra utbud både sommar som vinter. Gångavstånd från centrum finns motionsspår, sporthallar, badplatser mm. Vill du vintertid åka skidor utför så finns även Bollebacken nära belägen i staden. Vill du åka en bit utanför Bollnäs så finns även de sex hembygdsgårdarna i Undersvik, Arbrå, Rengsjö, Segesta, Hanebo och i Bollnäs att se. Dessa gårdar bedrivs på samma sätt idag som när de först startade.

Panoramabild över Bollnäs, bild från https://sv.wikipedia.org/wiki/Sandviken
Panorama-över-Bollnäs