Emelie har hittat sitt hem i Gävleborg

Gefleborg har träffat Emelie, 26 år. I intervjun berättar hon om varför hon alltid återvänder till Gävleborg, efter flera turer runt om i världen.

Vad gör Gävleborg speciellt?

Jag måste börja med att säga att jag är partisk. Jag är uppväxt i Gävle och har både vänner och familj här. Men efter studenten längtade jag iväg. Jag reste runt och besökte bland annat USA, Australien, Nya Zeeland, Kambodja, Norge och Frankrike. Alla länder har sina fördelar. När jag åkte iväg trodde jag att jag aldrig skulle komma tillbaka. Men jag insåg snabbt att jag saknade ”landet lagom”. 

Jag vet inte exakt vad det är som är så speciellt med Gävleborg. Men för mig tror jag att det handlar om balansen mellan stad och natur. Jag bor en kvart från Gävle och har då skogen, hästarna och grusvägarna som närmaste grannar. Jag har en kvart till tågstationen, som kan ta mig till Sundvall, Arlanda och resten av världen. 

Staden är lagom för mig, men för de som kan tänka sig att pendla finns det oändliga möjligheter, om man har Gävleborg som utgångspunkt. 

Vad skulle du säga till de som funderar på att flytta till Gävleborg?

Det är inte så mycket att fundera över, det är bara att göra det! Om man jämför priserna med storstäderna runt omkring så kommer man lindrigt undan. För den som föredrar centrum så är Gävle att rekommendera. Men det finns även fantastiska ställen en bit utanför, för den som föredrar lugnet, som jag.

Håll utkik i Valbo, Torsåker och Järbo, om du vill hitta en gård med mycket plats. Här hittar man pärlor ibland, med gårdar från svunnen tid. Äkta trägolv, nötta trösklar, handmålade tapeter och braskaminer. 

Tänker du stanna här nu?

Ja, det känns som om jag är hemma nu. Jag behövde ta några varv runt jorden för att inse att den bästa platsen av dem alla var precis där jag började. Andra länder passar utmärkt för semester, men för att stället ska få kalla sig ”hem”, så behöver det finnas något speciellt. För mig är Gävleborg just det, platsen som både utmanar och ger mig den trygghet som jag och min familj behöver.