Ett vintrigt Gävleborg

Vad gör man i Gävleborg under vinterns kalla och grå månader? Många drar sig för att gå ut och sitter väntandes i soffan till termometern visar plusgrader igen.

Men det finns massor av aktiviteter som passar alldeles utmärkt för Sveriges kalla klimat.

Storsjön i Sandviken ligger under is hela vinterhalvåret och bjuder in både stora och små för olika fritidsaktiviteter. Här plogas det upp för långfärdsskridskor, som finns att låna och hyra på Gulf i Årsunda.

Sjön passar även utmärkt för vinterfiske. Realfishing i Sandviken har pimpelfit för både nybörjare och proffs. Med rätt kläder kan vinterfiske vara minst lika mysigt som att meta under sommaren. Det brukar krävas lite tålamod, men som lön för mödan brukar fångsterna vara stora.

I Gävleborg finns det flertalet isar, både konstgjorda och på sjöar, som bjuder in till bandy och hockey. Ta med några vänner, en varsin klubba och boll eller puck, för en eftermiddag i tävlingsanda. Det räcker långt med skor som målstolpar och snöhögar som sarg.

Kom ihåg att inte gå ut ensam på isen och ta alltid med dig isdubbar, ifall olyckan skulle vara framme.

Skoteråkning är ytterligare en fritidsaktivitet som lockar ut många i snön. Det finns otroligt fina skoterleder i Gävleborg. Du kan bland annat åka från Sandviken till Kungsberget, för skidåkning och hundspann.

Kungsberget ligger ca 25 minuter från Sandviken och erbjuder 22 pister samt 12 liftar under högsäsongen. Här finns det backar för både nybörjare och de som åkt länge. Vill ni förlänga upplevelsen erbjuder Kungsberget fina boenden nära backen.

Är ni sugna på att åka längdskidor kan ni ta ett besök till Skidstavallen, som ligger i Gävle kommun. Det finns spår från 2,5 km till 10 km. Under vissa helger serveras det kaffe i klubbstugan. Föredrar du att åka utför finns Hemlingbybacken i Gävle, som är lagom stor och prisvärd. Här går det även utmärkt att åka pulka. Det finns flertalet hyddor där ni kan grilla korv och vila en stund från pulkaåkningen.

Vinteraktiviteter brukar ha en gemensam nämnare, fika. Glöm inte att packa en matsäck med något varmt att dricka.

Låt inte kyla och snö stoppa dig!