Furuvikparken

Furuviksparken är en djur och nöjespark belägen i Furuvik ca en mil öster om Gävle. Här kan du se en mängd olika djur så som lemurer, känguru, kameler, sköldpaddor, olika fisk och fågelarter samt ett aplandskap. Här finns även en nöjespark och varje år arrangeras ett flertal konserter med kända svenska och utländska artister.

Parkens historia

Historien om Furuviksparken startar år 1900 då trafikchefen vid Uppsala-Gävle järnväg efter en studieresa till USA kom på idén att starta en nöjespark precis vid tågbanan. Söndagen den 17 augusti 1900 invigdes parken och det var på den tiden mest picknic på Furuskär och dans i parken som lockade folk, men även djuren så som elefanter, giraffer och krokodiler.

Parken stängdes några år under första världskriget och köptes sedan på 30-talet av Gösta Nygren som sedan drev den i 45 år. Under denna tid var ungdomscirkusen Furuviksbarnen en stor attraktion inte bara i parken utan även under sina turnéer.

1983 tog Gävle kommun över parken och den var en förlustaffär fram tills att nya VD:n Tom Widorson vände trenden på 2000-talet. Kommunen sålde därefter 80% till honom och personalen 2004. De resterande 20% köptes av Tågkompaniet. 2012 förvärvades Furuviksparken av Parks & Resorts Scandinavia AB som bland annat äger Gröna Lunds Tivoli, Skara sommarland och Kolmårdens djurpark.

Evenemang och aktiviteter

Förutom att ta en runda för att se alla djur som finns i parken, så erbjuds en rad andra aktiviteter för alla åldrar. Tivolit  med sina 13 attraktioner och köper du ett åkband kan du åka hur många gånger du vill. Vid scenen, inbäddad bland alla exotiska djur och med havets vidder ett stenkast bort erbjuds konserter med kända artister, så väl svenska som utländska. För att se vilka artister som kommer varje sommar är det bara att besöka Furuviksparkens eventsida, här finns tydlig information om både datum, tid och priser.

Om du kommer på längre vägar och vill övernatta finns flera alternativ för boenden. Furuviks havscamping och Gästhamn  har en fantastisk utsikt över Östersjön, här erbjuds både bäddar i stugor och plats för husvagn/bil. Furuviks skogscamping ligger naturskönt och erbjuder även dem stugor eller campingplats. Det finns helt enkelt många olika alternativ att välja bland.