Gävle Konserthus

Gävle konserthus invigdes 1998 och är ett konserthus beläget i Gävle. Vid Victoriaplan och Gavleåns forsar hittar vi huset som ägs av Gävle kommun och är hem åt Gävle symfoniorkester. Byggnaden som är blå och med en ganska speciell form är ritad av arkitekten Bo Karlberg vid arkitektbyrån Lund & Valentin. I grunden är konserthuset byggt på badhuset Strömbadet och man kan från kaféet se ut över Gavleåns forsar samt stadsträdgårdens ”Milles änglar”. Utvändigt är byggnaden klädd med blått kakel och har ett tak av kopparplåt. Den största salen, Gevaliasalen rymmer ca 800 åhörare. Tack vare sin form har huset fått smeknamn som ”Blå mocka”, ”Konsertburken” samt ”Konservburken”.

 

Konserthusets historia

1912 grundades Gävle symfoniorkester och man har egentligen ända sedan dess debatterat över frågan om ett konserthus. I sin väntan spelande orkestern på Gävle teater, ett bra operahus men mindre bra för symfonisk musik. Bredvid teatern byggde man 1978 provisoriska övningslokaler på Norra skolan men det var egentligen under 90-talet som man började diskutera frågan om ett konserthus på allvar. Förslagen för detta konserthus var många och 1996 beslutade man att gamla Strömbadet skulle byggas om till det nya konserthuset. 1998 kunde man sedan inviga Gävle konserthus och symfoniorkestern hade nu äntligen en lokal att hålla till i.

 

Verksamheten

Från starten var Magnus Bäckström VD för konserthuset, tidigare hade han varit projektledare för Falu Folkmusik Festival. Bäckström ansträngde sig för att repertoaren skulle vara så bred som möjlig i konserthuset, kanske för att minska på kommentarerna om att huset skulle vara ett skrytbygge. Inför 2004 satte man in VDn Hans Norin och efter 2015 har man Örjan Hans-Ers som chef. Självklart är det inte bara symfoniorkestern som håller till i huset utan även popmusik så som DJ, hiphop till Lars Winnerbäck. Det brukar vara ett blandat utbud med uppträdanden av artister och grupper.