Gävle -Sveriges mittpunkt

Gävle är Sveriges 14:e största, samt Gävleborgs största stad med sina 71 000 invånare och är därmed också en av Norrland största städer. Staden är välkänd för sin Halmbock som är världens största, denna sätts upp den första helgen vid advent och det brukar tyvärr gå i tradition att den varje år bränns ner. Gävle är en av Sverige äldsta handelsstäder och idag en stor industristad, med bland annat Korsnäs pappersbruk.

Runt om Gävle finns tätorterna Valbo, Forsby och Lund. I Valbo hittar vi Valbo köpcentrum som har vuxit sig till en köpstad med de allra flesta butiker och kedjor. Här finner vi också Sveriges minsta Ikea varuhus.

Historian om Gävle

1413 är första gången som Gävle nämns som stad och fungerade då som utskeppningshamn för norra Bergslagen. Gävlefiskarna, en grupp borgare i Gävle hade kungligt monopol på fiske längs en stor del av Norrlands kust. Staden har varit utsatt för ett flertal bränder och år 1669 brann den ner nästan helt. Vid den senaste branden 1869 så brann det mesta norr om Gavleån ner.

I slutet av 1800-talet blev Gävle en viktig industristad och en av de främsta näringarna var Korsnäs sågverk, där hyvleri och brädgårdsläggning bedrevs. Textilindustri med Gävle manufaktur i Strömsbro, Gävle Ångväveri, Gavleverken med flera industrier var också viktiga för näringen i Gävle.

Sevärdheter och fakta om Gävle

Gävlebocken, den enorma halmbocken som varje år sedan 1966 sätts upp första advent är något som många förknippar med Gävle. För den som besöker Gävle så finns här mycket att se. Staden bjuder på ett flertal restauranger och pubar, samt två gallerior för shopping. Ett stenkast från centrum så har vi vackra Boulognerskogen som är en populär och stor park. Parken består mestadels av gles skog och är belägen på en udde som bildas av en skarp krök från Gavleån. Här finns ett café, dansbana, lekpark och minigolfbana. I den västra delen så finns en nylagd badplats och parken brukar också anordna utomhusbio under sommarhalvåret.

I anslutning till Boulognerskogen så finns Gävle konserthus, som varje år anordnar flertalet konserter. Här finns också en av Sverige sju symfoniorkestrar. Vill man ta med familjen på en familjedag så är Furuviksparken ett populärt resmål med djur- och nöjespark, där den är fint belägen vid havet i Furuvik ca en mil öster om Gävle. Gävle har också ett av Sveriges bästa hockeylag, Brynäs IF som är trettonfaldiga Svenska mästare. Det klassiska godiset Ahlgrens bilar från Cloetta härstammar från Gävle, där dem tillverkades från 1953 och ända fram till 2014. Läkerol är ett annat varumärke för halstabletter, också från Cloetta som tillverkades i Gävle mellan åren 1916 och ända fram till 2014 då Cloetta lade ner sina fabriker i Gävle.

Bo i Gävle

Gävle är en populär stad som är belägen i mellersta Sverige med både närhet till vår huvudstad Stockholm och det vackra naturliv som Norrland har att erbjuda. Många flyttar också hit för att studera vid Högskolan i Gävle, som har ett bredd utbud av utbildningar. För dig som ska studera och därför flytta till Gävle, finns en särskild bostadsgaranti hos Gävle kommun. Vill du bo nära Högskolan så finns Gävle Studenthus samt AB Svenska Studenthus, med 450 studentlägenheter vid Campus Sätra. I övrigt är Gavlegårdarna störst bland hyreslägenheter, följt av olika privata hyresvärdar. För en säker och enkel flytt så finns Gefleborgs Flyttservice som hjälper dig att flytta dina ägodelar till din nya bostad. Runt om i Gävle finns även fina radhus, villor och gårdar i vackra miljöer.

Gavleån, bild från https://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%A4vle

1200px-Gavlean