Gävlebocken –En kändis i Gävle

Det är inte ovanligt att många förknippar staden Gävle med den ikoniska Gävlebocken. En stor bock av halm som sätt upp första helgen i advent och är placerad inne i staden. Bocken har blivit känd över hela Sverige och även utanför vårt lands gränser. Men vad är det som egentligen gör bocken så känd som den ändå har blivit? Mycket beror nog på att den varje år sätts upp av tradition och i stort sett varje år bränns den också olovligt ner. Varje år är en kamp, hur länge ska bocken stå kvar detta år? Hur ska vi få bocken att överleva? Detta har blivit så pass känt att du på olika bettingsidor kan spela om vilket datum bocken kommer att brännas ner varje år.

Bockens historia

1966 startade traditionen med Gävlebocken då reklammannen Stig Gavlén kom på idén att ställa en gigantisk variant av en traditionell halmbock på Slottsberget i Gävle. Gävle brandkårs chef Jörgen Gavlén (som också var bror till Stig) stod för konstruktionen och utseendet. Bocken byggdes därefter av brandkåren fram till 70-talet och även mellan åren 1988 och 2002. Den allra första bocken som kom upp 1966 finansierades av Harry Ström och placerades den 1 december på torget i Gävle, då 13 meter hög, 7 meter lång och med en vikt på 3 ton. Vid tolvslaget på nyårsnatten så sattes bocken också i brand för första gången.

Nästan varje år bränns bocken ner, som inte sker av ”tradition” utan av folk som olovligt sätter eld på halmbocken. Många anser att det är just på grund av detta som bocken har blivit inte känd bara i Sverige, utan även internationellt och därmed satt Gävle på kartan. Nedbränningen av bocken räknas däremot som både sabotage och mordbrand. Det sätts in resurser i form av vakter, webbkamera och bocken har även behandlats med impregnering för att förhindra att bocken brinner ner. Både i Sverige och utlandet sker vadslagning om vilket datum bocken kommer att brännas ner på. Så tidigt som 1988 förekom Gävlebocken på engelska vadslagningslistor.

Gävlebocken i media

Gävlebocken har helt klart blivit en stor ikon för Gävle och exponeras därför på flera ställen i sociala medier. På Visitgavle.se har bocken en egen sida där du kan klicka dig vidare till en webbshop med souvenirer. Här kan du även hitta in till Bockens Twitter och Instagramkonto, som är ett kul sätt att följa både uppbyggnaden varje år samt vad som händer runt omkring. Gävlebocken har även en egen blogg som finns på både svenska och engelska. Vad finner vi Gävles logotyp? Jo, en bock med horn formade till ett ”G” som i Gävle. Så stort avtryck har bocken gjort på staden.

Logo_G-vle_Kommun Yule_goat_Gefle_Sweden_2009