Gävleborg – en plats för djurälskaren

Ett stenkast från Gävle ligger Valbo. Om du åker så långt du kan mot skogen kommer du till det lilla samhället Lund. En grusväg tar dig genom röda villor, från både nu och då. Snirkliga stigar går mellan ängarna och leder hundar och ägare framåt. Vattnet ligger stilla och dimman smeker ytan varje morgon.

Det här smultronstället är den ultimata platsen för djurälskaren. Flera har flyttat till Gävleborg, Valbo för att ta den av den djurvänliga miljön.

Vägarna är kantade med stall, hagar och hästar. På gårdarna vaktar hundar och delar plats med kuttrande höns. Hälften har smitit, men kommer tacksamt hem när dagen skymmer.

I det här lilla samhället finns det fullt med häst-, hund-, och kattuppfödare. Här finns bland annat den annorlunda och eftertraktade kattrasen Sphynx. Det är en kattras utan hår, som älskar värme och filtar. De apporterar gärna och delar tuggben med hundarna.

I denna idyll leker grannbarnen med varandra från morgon till kväll. Det ena huset bjuder på våfflor och det andra på kalas.

Närheten till Gävle och Sandviken gör att föräldrarna kan hämta tidigt från dagis och umgås med sina barn på kvällarna.

Som de djurälskare byborna är så delar de gladeligen erfarenheter om alla möten med Lunds björnar. Rovdjuren är något man får ta när man bor på landet i Gävleborg. De vuxna brukar få turas om att skrämma iväg både björn, varg och räv.

I närheten av Valbo ligger Furuviksparken, för de som inte får nog av de vilda djuren på tomten. En kort bilresa bort ligger även Jörvsö där ni finner Järvzoo. Där hittar ni de nordiska, vilda djuren. Det är en fin djurpark med bland annat björn, varg, lo, räv och ren.

Som om om inte det vore nog finns även Långshyttans älgpark. Här får alla besökare klappa och mata de ståtliga djuren. Här kan ni även bada och grilla.

Som grädde på moset för djurälskaren finns det en brukshundsklubb i både Gävle och Valbo. Gävle har även en klubb för barn med hundintresse.

Med jämna mellanrum anordnas det kattutställningar i närheten, bland annat i Sandviken på Göranssons Arena.

Gävleborg är en perfekt plats att flytta till som djurälskare.