Högbo Bruk – en uppskattad pärla

I hjärtat av Gävleborg ligger Högbo Bruk. En kort cykeltur från Sandvikens centrum. Här träffas du av historiska vingslag. Hus med anor från 1600-talet och ett lugn du inte finner någon annanstans.

Brukets byggnader kommer från olika tidsepoker och bjuder på olika delar av Sveriges kulturarv. 

Aktiviteter

Vattnet speglar harmonin. Ta en promenad i skogen eller genom bruket och förflyttas bakåt i tiden. Boka en tid i brukets silversmedja, besök ateljéerna och vagnmuseet. Här finns även en stenlabyrint (som kan intressera den som vil bli gravid. Enligt folktron ska denna labyrint vara till hjälp), vackra rabatter, en nordisk stenskulptur och en gammal herrgård, med guidade visningar. 

För den mer adrenalinstinna finns möjligheten att hyra både mountain bike och kanot. Här finns en av Sveriges mest genomtänkta MTB-arenor. Banorna har olika svårighetsgrader, för att passa både nybörjare och proffs. Åkningen och längden är varierande, så att du kan välja vad som känns bäst för stunden. 

Barnen kan mata lantbruksdjuren eller leka på stranden. Här kan du även åka häst och vagn med hästarna Isa och Fänrik. Knyt ihop dagen på en grillplats, med utsikt över vattnet. 

Högbo Brukshotell – ett äventyr i sig

Ett stenkast från vattnet ligger Högbo Brukshotell, för den som vill förlänga sin vistelse. Boendet är smakfullt inrett och här hittar du den perfekta balansen mellan harmoni och puls. Hotellet har plats för både konferens och den stora familjen. Men här är det lika självklart att ta med sin partner på en romantisk weekend. Restaurangen har ett eget skafferi av jordens resurser. Maten, som är hyllad av samtliga besökare, lockar människor långväga ifrån. 

Vad finns i närheten?

Om du är i Högbo så får du inte missa att vandra längs med Gästrikeleden och boka en tid med Wild Nordic. Med dem får du möjlighet att se vilda djur, så som björnar, rävar och olika rovfåglar. 

Sandvikens kommun har även ett av Sveriges bästa gösvatten. Här finns det ett stort och varierande utbud av sportfiskevatten. 

För den som inte fått nog av historiska miljöer kan besöka Forsbacka och Gysinge Bruk, som ligger en bilresa ifrån Högbo. Miljöerna är storslagna och ligger strategiskt placerade vid glittrande vatten.