Högbo Bruk i Sandviken

Högbo Bruk ligger i Sandviken och är från början ett gammalt järnbruk som idag har blivit en samlingsplats för kultur och aktiviteter. För dig med intresse för friluftsliv och sport finns vandringsleder, spår för både skidor och löpning, kanotuthyrning, 27-håls golfbana, minigolf, fiske mm. Du hittar även flera caféer och restauranger på området, den fina gårdsbutiken med egenproducerade varor och olika hantverkare. För den som vill varva ner och ta det lugnt finns Högbo Brukshotell där du kan äta gott och besöka SPA-anläggningen.

Historian om Högbo Bruk

Det var bönderna i området som lät uppföra bruket 1634 och på 60-talet började utbyggnaden av ett riktigt järnbruk. Olof Larsson och Jacob Andersson Höök anlade en hammarsmedja här under denna tid. 1857 köpte Sandviks grundare Göran Fredrik Göransson 20% av Henry Bessemers patenterade metod kallad bessemermetoden. Göransson lyckades med denna metod att året därpå framställa stål i Edske masugn. Stålet smiddes sedan i Högbos hammare.

Högbo Stål och Jernverks AB bildades 1862 och här ingick flera olika bruk från både Gästrikland och Dalarna. Samma år bildades dock Sandviken bruk som sedan tog över Högbos ståltillverkning, vilket gjorde att Högbo Stål och Jernverks AB tillslut gick i konkurs. 1945 köptes Högbo Bruk av Sandvikens kommun, då hade en del av byggnaderna flyttats till Sandviken men mycket var oförändrat.

Högbo Bruk Tar närodling på allvar

Högbo Bruk tar begreppet närodling på allvar med sitt ”Made in Högbo”. Maten och råvarorna som serveras på brukshotellet är av högsta kvalité, likaså när det gäller försäljningen i gårdsbutiken. Detta har blivit lite av deras stolta signum, att mycket är producerat direkt på plats i Högbo. Oavsett om det handlar om kött eller grönt så är det av största vikt att arbeta med produkter där man vet var de kommer ifrån.

I gårdsbutiken i gamla stallet vid festplatsen finns ett unikt utbud av bland annat dagsfärskt bröd, självplock av närodlade grönsaker, egenproducerad färskost och charkprodukter. Det mesta här är helt enkelt producerat direkt på plats. Ett gediget hantverk av Högbos egna hantverkare samt lokala finns även att köpa här.