Hudiksvall -Kultur och hamnstaden

Tredje största staden i Gävleborgs län är Hudiksvall, med sina dryga 15 000 invånare. Hudiksvall, eller Hudik som staden ofta förkortas är centralorten i Hudiksvalls kommun och tillhör Hälsinglands landskap. Hit tar du dig från Stockholm med snabbtåg på ca 2,5 timme och Sundsvall samt Gävle ligger inom en timmes restid med tåg.

Orten är faktiskt en av Norrlands äldsta städer med en bevarad fiskestad i centrum. Här finns en rad av företag som är världsledande inom sina verksamheter. Varierad natur med hav, land, stad och landsbygd möter tradition, innovation och historia. Fin skärgård med över hundra öar, långa stränder och vackra fiskelägen för både bad, båtliv och fiske.

Historian bakom Hudiksvall

Staden grundades 1582 genom en hopslagning av byarna Hudik och Vallen, som sedan länge hade varit en hamnplats med marknader. Under tidigt 1600-tal flyttades staden, vad det berodde på och när det exakt skedde är det olika teorier om. Fiske, sjöfart och handel var huvudnäringarna och den nya staden omgavs av ett tullstaket på land och tullbom mot sjösidan.

Ett flertal bränder härjade och på 1700-talet så brändes staden ner till grunden, med bara kyrkan och en liten stuga som kvarstod. Staden byggdes sedan åter upp enligt en ny stadsplan. I slutet av 1800-talet så kommer uttrycket ”Glada Hudik”, efter träpatronernas livliga fester och stora sällskapsliv.

Sevärdheter och friluftsliv

I Hudiksvall så finns en hel del att göra för den som besöker eller bor i staden. Restauranger och barer finns utplacerade runt om i centrum, shopping bestående av både mindre hantverksbutiker och de traditionella kedjorna. En mängd vandringleder finns för den som gillar att vara ute i skog och mark. Fina leder att åka skidor på längden och för den som istället vill åka utför så finns Hedebacken, en liten mysig skidbacke i Hudiksvall.

När det kommer till sevärdheter så finns Ekopark Hornslandet, en ekopark alldeles vid havet med en unik natur. Bodagrottorna är också en sevärdhet väl värd att besöka då de faktiskt är Sveriges längsta sammanhängande grottsystem på nästan 3 kilometer. För den kulturintresserade som vill åka en bit utanför Hudiksvall så finns Delsbo Forngård, ett friluftsmuseum med ca 20 tidstypiska byggnader för olika epoker. Här arrangeras också teaterföreställningar, konserter och andar kulturella aktiviteter. Hälsinglands museum i Hudiksvall är också väl värt ett besök.

Glada Hudik Teatern

Glada Hudik teatern är en verksamhet som verkligen har satt Hudiksvall på Sverigekartan och som många över Sverige har hört talas som. Teatern är en kommunal verksamhet som består av en teatergrupp med utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare. Bland skådespelarna så finns bland annat Mats Melin, känd som praktikanten i ICA-reklamen. Under åren har de hunnit med en dokumentärserie på SVT som sändes 2010, Elvis i glada Hudik. 2011 kom filmen Hur många lingon finn det i världen? Som bygger på Glada Hudik teaterns historia. 2013 kom uppföljaren Hur många kramar finns det i världen. De har turnerat runt om i Sverige och även i New York med sina teaterföreställningar.

Sjöbodarna, Strömmingssundet i Hudiksvall, bild från  https://sv.wikipedia.org/wiki/Hudiksvall
Hudiksvall2010b