Ishockeylaget Brynäs IF

Brynäs IF är en idrottsförening i Gävle som bidades i stadsdelen Brynäs. Under de första åren hade man sporten som fotboll, friidrott, simning, vattenpolo och bandy. Bandy lade man dock ner efter att tag pga ekonomin och ersatte med ishockey 1939. Hockeylaget spelar i elitserien vilket de har gjort varje säsong sedan säsongen -75/76 och tog SM guld 2012. Debuterade i den högsta divisionen gjorde man säsongen -43/44 som det första laget utanför Stockholm/Mälardalen. De åkte ur och kom tillbaka några gånger innan de som sagt sedan -75 har varit kvar i högsta serien permanent. Sitt första SM guld tog man -63/64 och den senaste -11/12.

Gävle kommun gick in som huvudpartner

Hemmaarenan är den vi idag kallar för Gavlerinken, dessförinnan hette den Läkerol Arena. Denna arena tar in 8 585 åskådare, har 48 loger, tre rulltrappor, flertalet barer och en stor entréhall. Gävle kommun blev huvudpartner till klubben de följande säsongerna fram till -18/19. I samma veva köpte man namnrättigheterna till arenan och döpte om den till nuvarande Gavlerinken. Näst efter Djurgården är Brynäs den klubb som har vunnit SM guld flest gånger. När de vann 2012 hade man vunnit guld hela 13 gånger. De är också tillsammans med Färjestad de lag som har spelat flest säsonger i elitserien vilket är 36 gånger.

Unikt samarbete med UNICEF

Klubben ingick i ett unikt samarbete med organisationen UNICEF, ett samarbete där klubben skänker en miljon kronor varje år i fem år till organisationen. Detta samarbete ledde till att Gävle kommun gick in som huvudpartner och betalar bland annat för att klubben ska spela med reklamfria matchtröjor från säsongen -14/15 som den enda klubben i elitallsvenskan. Endast UNICEFS logga och projektet En bättre start syns på dräkten, för att stödja barn och ungdomar som är viktigt för klubben. En ordentlig förändring för klubben som ger en långsiktig effekt.