Järvsö – Hälsinglands gröna oas

Gävleborgs län består av landskapen Gästrikland och Hälsingland. En vacker plats att bo på och att besöka, oavsett om du är ute efter stad eller om du vill bo på landet, nära skogen eller havet.

Nu tänkte vi närma oss Ljusdals kommun. Naturen är kuperad, variationsrik och lättillgänglig. Vatten, berg, skog, ren luft och tystnad.

I Ljusdals kommun hittar du bland annat Järvsö. Den mysiga, lilla tätorten ligger på sluttningarna i Ljusnandalen, där älven Ljusnan rinner genom. Här kan du både bo vackert och turista, med massor att se och göra. Du kan uppleva äventyr till fots, cykel eller från hästryggen. Ta en adrenalinstinn cykeltur i skogen, åk riverboat på Ljusnan eller besök Loos koboltgruva. Koboltgruvan ligger i Loos. Här kan du uppleva en orörd 1700-tals gruvmiljö under en guidad visning.

Du kan även forspaddla, klättra, hyra paddelboards, paddla kajak eller köra forsränning i gummibåt. Du kan även besöka Järvzoo, där du får uppleva den nordiska vildmarken. Du kan välja att bo vid parken, på Varghotellet. Från samtliga hotellrum har du utsikt över varghägnet. Här kan du bland annat se älg, varg, räv, ren, rådjur, myskoxe, lodjur, järv och björn.

I Järvsö finns det bra fiskevatten, vackra platser för en picknick och gamla hälsingegårdar. Passa på att uppleva Stenegård, vilket är ett av Hälsinglands främsta besöksmål. Här är det många aktörer som samverkar för att skapa ett attraktivt utbud. Det är ett världsarvscentrum med en vacker trädgård och örtagård. Här finns butiker, galleri och bageri. God mat och fika. Lill-Babs museum samt en lekstugeby och lantbruksdjur för de små. 

Vill du bara stanna för en måltid eller en fika så rekommenderas Järvsö Creperie för alla creps-fantaster. Järvsö gårdsbageri, före detta Lill-Babs Caffär, är också värt ett besök. De har varit med i The White Guide två år på rad, vilket både maten och fikat vittnar om. Här kan du beställa hämtpizza, köpa nybakat bröd och bakelser, avnjuta en lunch eller fika i toppklass. Under sommaren kan man även äta en god buffé. 

Närheten till Stockholm och Gävle

Järvsö ligger 32 mil norr om Stockholm, vilket tar cirka 3 timmar att åka. Gävle ligger nästan 15 mil söder om Järvsö. 

Läs mer om Järvsö här.