Jul i Gävle

Nu är det inte många dagar kvar till julafton. Julmusik spelas i alla högtalare och förhoppningsvis har du redan smakat årets första lussekatt. Ta med familjen till Gävleborg, för här firas julen med pompa och ståt.

Gävles största och torraste kändis är utan tvekan Gävlebocken. Detta ståtliga halmdjur är en julsymbol över hela världen. Från första advent pryder tretton meter halm Slottstorget i Gävle.

Bredvid den stora bocken finns även en mindre variant, som varje år byggs upp av Vasaskolans elever.

Första söndagen i december klockan 15.00 är det invigning. Det blir för 51a gången i år. Bocken och dess okända öde firas då med fyrverkerier, inför tiotusentals vittnen. Därefter kan man följa resan via både webbkamera och sociala medier.

Varje är slår världen vad, om bocken kommer brinna eller om den kommer få stå kvar. Redan år 1988 fanns bocken på engelska vadslagningslistor.

Vem som kom med idén att bygga världens största halmbock på Söder i Gävle är okänt. Men den första bocken byggdes av Söders köpmän år 1966. Till denna skapelse användes 3000 spikar och skruvar, 20 kubikmeter halm, en kilometer trävirke och 20 meter järn. Bocken vägde 3 ton och kostade 10 000 kronor att bygga.

Första året brann bocken upp på nyårsnatten, vilket var början till vad många tycker är en tradition. Under åren har bocken bland annat blivit sönderslagen, eldats upp, blivit nedkörd av en raggarbil och saboterad av raketer.

Många menar att bocken har blivit känd just för att den många gånger förstörts. Men även om vissa menar att sagotaget är tradition, så är det absolut förbjudet att förstöra bygget.

Samma eftermiddag som invigningen hålls är det julskyltning i Gävle. Ät en nybakt pepparkaka på Lido och vandra längs med Gavleån. Tusentals ljus lyser upp mörkret och en stor julgran reses på torget. Julstämningen är på topp.

Mellan den 30e november och 2a december är det adventsaktiviteter i centrum som du inte får missa. Läs mer om detta här.

Vad tror du, kommer bocken få stå fram till julafton i år?