Kungsberget gick från backe till skidort

Kungsbergets skidanläggning ligger i Sandvikens kommun och är ett populärt resmål för bland annat Stockholmare. På bara 2 timmar tar man sig till skidorten med 20 nedfarter, 11 liftar och ett stort antal bäddar fördelat över hotell, lägenheter och stugor. Anläggningen är populär främst bland barnfamiljer och perfekt för weekendresan i och med avståndet. Men Kungsberget har inte alltid sett ut såhär utan har under kort tid växt och gått från en lokal backe till en skidort folk kommer långväga för att spendera sin semester.

Johan byggde backen på 30-talet

På 30-talet röjde den skidintresserade Johan från Kungsberg själv ner en skogsbacke för att kunna åka skidor utför. Dag efter dag röjde han med en skogssvans ner träd och sprängde bort stenar innan han slutligen var klar och backen som var 600 meter lång och 20 meter bred stod klar. Den första liften kom senare, gjord av ett 200m långt rep och en A-fordonsmotor från 1926 där tio turer kostade två kronor. Johans hustru stod och tog betalt medan allt fler kom för att åka i Johans backe.

Anläggningen tog fart när Sandvikens kommun satsade

Många tyckte nog att Johan var en knäppgök, men från Sandviken kom busslaster med folk som ville åka i backen i Kungsberget. I Sandviken fanns ingen backe, utan det var i Johans backe man fick åka. Backen i Kungsberget var faktiskt den tredje etablerade backen i Sverige efter Åre och Järvsö. 1974 bestämde Sandvikens kommun för att satsa och man fick tre nedfarter, en värmestuga samt lift byggdes. Första åren kom det för lite snö men därefter började det att strömma in med besökare till Kungsberget. Branäsgruppen som även äger Vallåsen och Branäs köpte anläggningen 2009 av Sandvikens kommun och har därefter satsat många miljoner på att bygga ut anläggningen till den skidort den idag har blivit.