Mackmyra Whisky

Mackmyra Whiskey har funnits sedan 1999 och kallar dig för att vara det svenska originalet. Allt började med att åtta vanliga personer som var gamla studiekamrater träffades på en så kallad återträff för att åka skidor. Det visade sig att alla hade tagit med sig en flaska Whiskey till återträffen väcktes en tanke som inte är speciellt vanlig. Tanken var att skapa den första maltwhiskyn från Sverige.

Sverige inte känt för Whiskey

Som du säkert vet eller känner till så är Sverige inte känt för att tillverka whiskey, och det är definitivt inte en tradition. De åtta killarna tycker det var märkligt eftersom att det finns alla förutsättningar och möjligheter för att skapa en svensk malt whiskey. De berättar att vart de än vände blickarna så såg killarna möjligheter att genomföra sin idé. Som du läste tidigare grundades Mackmyra Svensk Whiskey år 1999. Samma år fast lite senare hade de fixat alla tillstånd för att få tillverka alkohol, och då kunde de börja tillverka sina första droppar som sedan skulle destilleras. Som du säkert förstår så gick de första åren inte år till att försöka slå försäljningsrekord, utan de första åren ägnade de till små batcher och att testa många experiment för att utveckla whiskyn. Två år senare, rättare sagt år 2001, hade de fått fram två recept som de gillade. Den ena hade en elegant och fruktig smak medan den andra hade en svensk präglad rökighet. Dessa två olika sorter och smaker ger idag innebörden till orden svensk matwhisky.

Sverige har ett av världens renaste vatten

Killarna berättar att i Sverige finns ett av världens renaste och friskaste vatten som är filtrerat perfekt sedan istiden för många år sedan. Det som gör deras korn speciellt och skiljer sig från många andra korn är att den utvecklar en speciell sötma under sommarens dagar, på grund av bland annat det rena vattnet. Sötman blir där med en av grundstenarna i Mackmyra Whisky. Dessutom berättar dem att en stor del av deras whisky som de tillverkar, lagras på så kallade ekfat. Är du insatt i whiskyvärlden vet du säkert att beroende på vilket fat som whiskyn lagras på, får den olika smak. Varför de använder sig av svensk ek och inte amerikansk ek, är för att den ger whiskyn en kärvare smak. Detta är på grund av att eken växer långsammare i Sverige än i Amerika på grund av Sveriges hårda klimat. För att den numera verksamheten sak få ut så mycket smak som möjligt från ekfaten använder de endast nya ekfat för varje lagring. Summa kardemumma av smaken på whiskyn så får den en eldig kryddighet som balanseras upp av en hel del sötma och karamelliserat socker.

Idag, år 2016, framställer Mackmyra Whisky med samma upptäckarglädje samt experimentlust som vid deras start år 1999. De har även en av världens mest moderna destillerier. De berättar att de gör de på deras egna sätt trots att de följer konstens regler, det använder sig även med svenska råvaror. En självklarhet för Mackmyras svenska whisky är att framställa deras dryck utan tillsatser och med så lite miljöpåverkan som möjligt.

818px-Mackmyra_Whisky_-_1st_Edition_Bottle