Möt en svunnen tid på Gävles museum

Gävleborgs län har flera intressanta platser för de kulturintresserade. I Gävle kan man spendera hela dagen i gamla fotspår.

Länsmuseet Gävleborg

Här finner du vackra konstsalar med tavlor från olika epoker, Hedvig Ulfsparres samling av textila mönster och Gunnar Cyléns kost i plats, glas, guld och silver.

Här hittar du även viktiga delar av Gävleborgs läns historia, som speglar resten av Sverige. Museet har allt från en forntidsutställning till en nutida utställning producerad av barn. Ungdomar från Sverige och andra länder delar med sig av sina upplevelser om krig och flykt.

I museets kalender hittar du listade aktiviteter, för alla smaker. De yngre besökarna får lära sig sy kläder till gosedjur, uppleva ett spökigt höstlov och dekorera pepparkakor. För de äldre finns föreläsningar, guidade turer och multisensoriska konstupplevelser.

Sveriges fängelsemuseum

Är du nyfiken på Sveriges fängelsehistoria? Då är detta platsen för dig. Här finns möjlighet att gå genom museet med både autoguide och personlig guide. Här kan du titta ner i en underjordisk fängelsehåla från år 1553, vilket var det första fängelset på platsen.

Museets utställningar låter dig möta gamla fångar från förr. Känn deras ångest medan du går mellan olika tortyrredskap och brottsstraff. Du får följa historien genom skam- och kroppsstraff, fram till de modernare fängelsecellerna.

Sveriges fängelsemuseum erbjuder utflykter till Gästriklands avrättningsplatser, olika utställningar, arkeologiturer och flertalet visningar, för både stora och små.

Järnvägsmuseet

Museet innehar många gamla lok och vagnar. Samlingen består av över 300 fordon från 1800-talets mitt till idag. Här finns också autentiska föremål, så som textilier, möbler, skyltar och verktyg. Museet har även cirka 500 000 bilder på tåg, räls och människor som är ute och reser.

Järnvägsmuseet i Gävle är för tillfället stängt för renovering. Under tiden kan ni åka gamla ånglok från Gävle central.

Joe Hill-gården

I hjärtat av Gamla Gefle är fastigheten där Joe Hill växte upp vackert bevarad. Ta del av miljön från hans barndomshem och se utställningen om Joe Hills händelserika liv. Följ en diktares liv, som beskylldes för mord och avrättades endast 34 år gammal i USA. Joe Hills liv är en gåta för många.