Ockelbo marknad levererar varje år

Ett återkommande evenemang varje år i Gävleborg är den traditionella marknaden i Ockelbo. Här samlas varje sommar och även vinter ett antal företag som säljer allt från egenproducerad korv till TV eller mobil-abonnemang. Runt om brukar olika tillställningar, lotteristånd och ett tivoli byggas upp. En årlig tillställning som inte många har missat eller besökt någon gång.

Idrottsföreningarna ville starta ett samarbete

Det var året 1980 som representanter från idrottsföreningarna Ockelbo IF och Ockelbo Basket samlades för att diskutera hur man skulle kunna starta ett regelbundet samarbete mellan föreningarna. Tanken med detta var dels att göra Ockelbo mer synligt på kartan, att locka turister till denna vackra kommun. Föreningarna kämpade också hårt för att få ekonomin att gå runt och tanken var alltså att detta skulle ge en viss inkomst varje år.

De kom tillslut fram till att en marknad skulle arrangeras varje år. Den skulle utöver försäljning innehålla utställare, artistuppträdanden och tivoli. Marknadsproffset, den numera bortgångne Åke Sjöberg anlitades för att starta upp verksamheten.

Vuxit sig till en årlig marknad

Året därpå, sommaren 1981 stod Ockelbo Marknad klar för första gången. Ca 80 st ”knallar”, samt artister så som Hep Stars och Bosse ”Allsång” Larsson lockades till marknaden. 10 000 personer besökte premiären av den allra första marknaden i Ockelbo. Därefter arrangerades marknaden å olika platser i Ockelbo fram till 1991 då den rätta plasten äntligen funnits, mitt i centrala Ockelbo. För att få allt att fungera år efter år har det krävts ett väl fungerande samarbete med Ockelbo kommun och affärsmännen.

Under alla dessa år har marknaden i Ockelbo vuxit sig till att bli en traditionell marknad, där marknadsstånden varit den huvudsakliga delen. Från första året med 80 ”knallar” till att idag ha omkring 500 olika försäljare. Utöver detta finns tivolit, uppträdanden och besökarna har ökat från 10 000 till ca 100 000 personer. Varje år, helgen efter midsommar arrangeras marknaden under tre dagar från fredag till söndag. Den drivs på så gott som helt ideell basis av medlemmarna i Ockelbo IF och Ockelbo BK, samt Ockelbo OK och Ockelbo SK som hjälper till med  parkering mm. Vi hoppa självklart att Ockelbo marknad kommer att fortsätta leva många år till. Besök marknadens hemsida för mer information.