Professionellt skrivande – en unik möjlighet

I Gävleborg ligger staden Gävle, och i den en högskola. Cirka 16000 elever, ett fantastiskt bibliotek och ett gediget utbud av både program och kurser.

Här finns det något för dig som vill läsa på grundnivå, avancerad nivå och på distans. Du kan vända dig till Högskolan i Gävle om du vill bli sjuksköterska, ingenjör och lärare. Områdena är breda och möjligheterna oändliga. Högskolan erbjuder ett femtiotal utbildnings- och påbyggnadsprogram samt 400 kurser i olika ämnen. 

Högskolan i Gävle har ett campus på Kungsbäck. Här finns studentlägenheter för olika behov, närhet till en samlad studiemiljö och en fantastisk natur. Skolan ligger enbart några minuter från centrum.

Här hittar du även ett helt unikt program. Kommunikationsprogrammet, med inriktning professionellt skrivande. 180 högskolepoäng, sedan färdig skribent. Läser du till några kurser kan du även titulera dig som kommunikatör.

Programmet ligger i framkant. Övriga program runt om i Sverige kräver att du som student måste välja inriktning, innan du vet vad du gillar att skriva. Det här programmet är upplagt tvärtom. Istället för att, i förväg, behöva välja en yrkesroll som journalist, copywriter eller kommunikatör, kommer du här få testa dig fram.

Du och ditt skrivande ligger i fokus. Under första året får du testa dig fram och känna på vilken genre som passar dig. 3 år senare kommer du stolt kunna visa upp ett brett CV, en attraktiv kunskap och en filosofie kandidatexamen. 

På Högskolan i Gävle finner du ett skrivarprogram och passionerade lärare, som har förstått att skrivandet ser annorlunda ut idag. Den medierade kommunikationen genomsyrar allt och på agendan står sociala medier och digitala verktyg.

Inom lärargruppen finns all den kunskap man kan önska. Vi har copywriters, journalister, författare, poeter, kommunikatörer och professorer inom medie- och kommunikationsvetenskap.

Eleverna är olika, men har en gemensam nämnare. Passionen för ord. Texterna är olika som natt och dag. Någon skriver på en ungdomsroman, en annan hänger kvar i romantiserade, föråldrade dikter. En tredje har precis förstått att poesi och bra reklam är exakt samma sak, i kärnan. Och bytte titel från poet till copywriter.

Gävle må vara litet, men här finns en stabil grund att bygga på. Högskolan har en regional förankring, men ett kontaktnät över hela världen. Förra årets elever gör nu sitt första år på byråer, redaktioner och på stora företag som behöver kommunikatörer, koordinatorer och informatörer.

Konstnärssjälar måste få vara kreativa, annars slocknar gnistan. Det finns få program som är så fria och nyskapande, samtidigt som de utstrålar professionalitet. Nyanserat tänkande och eftertraktad kunskap gör eleverna med en examen från Högskolan i Gävle, professionellt skrivande, eftertraktade på arbetsmarknaden. 

Läs mer om Högskolan i Gävle och programmet Professionellt skrivande här.