Sandviken -Brukssamhället i Gästrikland

Sandviken är en tätort i Gästrikland och även centralort för Sandvikens kommun. Staden har drygt 23 000 invånare och räknas som Gästriklands näst största stad. Sandviken har vuxit upp runt Sandvikens Jernverk, Sandvik AB som grundades av Göran Fredrik Göransson. Marken där Sandvik ligger tillhörde Göranssons bruk i Högbo.

E16 förbinder Sandviken med Gävle, vilket gör att det är nära att ta sig till staden. Mellan Sandviken och Gävle finns Valbo, där du bland annat hittar Valbo köpcentrum. Där finns det flesta affärer under samma tak, så som Clas Ohlsson, Gina Tricot, JC, Carlings, Hööks och många fler. I anslutning finns Ikea och på andra sidan motorvägen hittar du Elgiganten, Jysk, Mio m.fl. I Sandviken Centrum hittar du Gallerian med att antal klädbutiker, Apoteket mm.

Sandvikens Historia

Sandviken grundades 1862 i samband med att järnverkat började anläggas. Vid sekelskiftet 1900 var Sandvik ett av Sveriges tre största järnbruk med sina omkring 2000 anställda och den växande befolkningen samt behovet av bebyggelse gjorde att staden började att ta form. Från början var Sandviken beläget i Högbo socken, men bröts ut i januari 1927 då Sandvikens köping bildades och 1943 blev det Sandvikens stad.

Den Amerikanska staden Chicago ska vara förebild för Sandviken, då G.F. Göransson ska ha varit väldigt imponerad av staden när han besökte den på 1830-talet. Flertalet av byggnaderna i Sandviken är ritade av arkitekten Ralph Erskine och kyrkan av Israel Wahlman.

Sevärdheter och fakta om Sandviken

I Sandviken är kulturen viktig och du hittar bland annat bibliotek, konsthall, teater och turistbyrå i Folkets hus som ligger beläget i centrum. Detta bibliotek är ett av två bibliotek i Sverige som har öppet alla dagar året om, inklusive julafton och andra helgdagar. I grannstaden Gävle finner vi det andra. Jazzkulturen är även stor och varje sommar anordnas festivalen ”Sandviken Big Bang” med temat. Sandvikens AIK (SAIK) har spelat allsvensk fotboll samt tagit flertalet SM-guld i bandy både på dam och herrsidan genom åren. Idrottsplatsen Jernvallen var arrangör för VM i fotboll 1958, vilket gör Sandvikens till världens hittills nordligaste plata för ett världsmästerskap i fotboll. Världens största multiarena, Göransson Arena hittar du på Jernvallens område i Sandviken.

För den som är intresserad av friluftsliv så finns det mycket att erbjuda. Högbo Bruk med sina anor från 1630-talet hör till ett av Sandvikens mest kända besöksmål. Här har du ett friluftsområde med en unik blandning av natur och historia. Caféer, restauranger, raststugor, minigolfbana, kanotuthyrning, preparerande spår för skidåkning, vandringsleder mm. Ett konferenshotell med spa och restaurang finner du även här. För den som vill åka skidor utför så finns skidorten Kungsberget ca 3 mil utanför Sandviken.

Kända personer som härstammar från Sandviken är bland annat Marlena Ernman, Tomas Ledin, Sara Hector, Emil Jönsson med flera.

Sandvik Materials Technology, bild från https://sv.wikipedia.org/wiki/Sandviken
Sandvikens_huvudkontor