Söderhamn -Skärgården i Hälsingland

Söderhamn är med sina drygt 12 000 invånare den femte största staden i Gävleborgs län och centralort i Söderhamns kommun. Staden tillhör landskapet Hälsingland. Stadskärnan genomflyts av Söderhamnsån och huvudgatorna är Köpmangatan som delvis är en gågata med butiker, samt Kungsgatan. Trots rivningar så finns en hel del äldre trähus bevarad i staden och en av de mer betydande byggnaderna är Ulrika Elrnora Kyrkan från 1685-92.

På Östra berget, centralt i staden finns utsiktstornet Oscarsborg som uppfördes 1895 efter ritningar av Gustav Hultquist och detta har blivit en välkänd symbol för Söderhamn. Här finns också en minigolfbana samt en minder servering. På västra berget finner vi ett område med renodlad naturmiljö och ett flertal välskötta parker finns också i staden. Söderhamns flygplats (Tidigare Helsinge Airport) invigdes 1948 och upphörde i slutet av 2000. Numera fungerar flygplatsen som ett museum och tar emot skolelever från olika klasser.

Söderhamns historia

Staden grundades 1620 då Söderhamns gevärsfaktori startade sin verksamhet och är därför en av många städer som upprättades under det här årtalet. Innan dess var Söderhamn en hamnplats för fiske och handel sedan länge, med en borg som var uppbyggd på medeltiden. Vapensmide bedrevs runt om i bygden och det var också denna verksamhet man ville koncentrera till staden.

1675 förstördes stora delar av staden vid en brand och 60 smedjor och smedjebostäder brann ner. Efter detta blev staden utsatt för bränder ett flertal gånger och efter den sista svåra branden så byggdes staden upp på nytt, efter en ordentlig stadsplan. Vapensmedsyrket var länge huvudnäringen i Söderhamn, men ersattes senare av sågverksindustrin. 1868 grundades Söderhamns Verkstäder AB, som också var en del av en viktig industri. På 30-talet när många sågverk lades ner så blev Helsinge Flygflottilj och L.M. Ericsson viktiga arbetsgivare i staden.

Fakta och sevärdheter i Söderhamn

Även i Söderhamn är Jazzmusiken viktig och namn som Jan Johansson och Thomas Jutterström är starka inom genren. 2010 vann Söderhamns UIF, en framstående förening i bordtennis SM-guld mot Eslöv. Bandyn har också en stark ställning i staden och klubben Broberg/Söderhamn Bandy har vunnit SM fem gånger, dock senast på 70-talet.

Ljuständningen är en viktig del av Söderhamn under juletider. Under jul- och trettondagshelgen så tänds hundratals levande ljus som placeras i Rådhusets alla fönster, Drottningkronan i tornet på Ulrika Eleonora kyrka och Kungakronan i Kungsbacken. Denna tradition sträcker sig så långt bak som till 1793 då den för första gången ägde rum i Drottningkronan. Söderhamn bjuder även på en fin natur och skärgård. Många färdas hit eftersom några av Sveriges bästa fiskevatten och laxfiske finns i område runt Söderhamn. Skärgården med sina över 500 öar är välbesökta, likaså de unika Hälsingegårdarna.  För en dag inomhus så finns Aktivitetshus Söderhamn, för både de yngre och äldre barnen med bowling, boule, café, filmrum, pingisbord, paintball med mera.

Söderhamns kyrka Ulrika Eleonora, bild från https://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6derhamn
Söderhamns_kyrka_from_east